Article in Haugesunds Avis

Tekst: Trine Styve Varlo

Snart blir Siri Sveen Haalands Black Rat-merke å få kjøpt på Manhattan.

SVEIO/OSLO: – Gøy. Veldig gøy, sier klesdesigneren med bakgrunn fra Esmod og bunadsøm.

Nå i slutten av august drar den unge kvinnen fra Sveio til New York for å følge med på hvordan klærne fra Rabinowitz-kolleksjonen blir presentert og eksponert i «Flying Solo», som er et kollektiv av uavhengige designere.

– Jeg blir den eneste fra Norden i huset som nylig har fått nye adresse på 434 East Broadway i SoHo, forteller Haaland som i februar i år viste klærne sine på New York Fashion Week.

Base i Oslo

– Til god applaus faktisk, mange likte tydeligvis at det lå noen tanker bak kolleksjonen. Og nå fikk jeg altså denne invitasjonen til å slutte meg til de uavhengige designerne i «Flying Solo.»

Sveen Haaland har sin base i Oslo, og kommer ikke til selv å kunne presentere og selge de klærne hun lager for kollektivet.

– Men jeg får jo en god unnskyldning til å ta meg en tur til New York for å sjekke hva som skjer med plaggene mine der borte inne imellom, da, sier Siri Sveen Haaland.

Skiller seg ut

Hun tror kanskje at hennes klær, som er stramme og klassiske i stilen og samtidig skiller kraftig seg ut, vil passe newyorkere med eksponeringsbehov.

– Men hvem som vil kjøpe klærne der borte vet jeg jo ingen ting om ennå. Ellers har de jo slått an blant en del musikere her hjemme, forteller Haaland.

Hun sier at klærne fra «Flying Solo» generelt ligger i en høyere prisklasse og at hun gleder seg til å ta seg litt ut med dyrere stoffer og teste ut modeller i den rammen kollektivet som har eget visningsrom, tilbyr.

– Slår noe an kan jeg jo produsere flere, sier designeren som også gjerne jobber med teknisk søm selv.

– Bunadsproduksjon byr på mye slikt og da hviler jeg i det rutinemessige. Kreativiteten trenger pauser for å fungere, og bunadssøm er gøy, det også, sier designeren fornøyd.

Hun er opptatt av dem som presenterer merket hennes i New York kan det og kjenner bakgrunnen – og ikke minst historien rundt Rabinowitz og det han sto for.

– For meg er dette viktig. Jeg jobber i grensen mellom klær og kunst. Da er det selvsagt spennende å få et fotfeste i New York, sier motdesigneren Siri Sveen Haaland.