Article in Vixen

Tekst: Victoria Mehlum

– Så langt har jeg tatt en del riktige valg, sier Black Rat-designeren.

Black Rat er i vinden om dagen, og gjør det ikke bra bare i Norge. Til høsten blir de nemlig å finne som det eneste skandinaviske merket hos designkollektivet Flying Solo i New York. 

TIL NEW YORK: Siri Sveen Haaland sparer sine mest eksklusive design hos designkollektivet Flying Solo. Foto: Black Rat

For fem år siden lanserte designer Siri Sveen Haaland Black Rat. Det som startet med to jakkemodeller ble raskt noe mye større, og en knapp måned etter lanseringen ble Black Rat kåret til Årets nykommer under Oslo Fashion Week og fikk egen visning under Oslo Trend. Siden har merket fått stor oppmerksomhet, og har blitt frontet i både norske og internasjonale motemagasiner og av artister som Madcon, Onkl P og Deathcrush. Sistnevnte lanserte også sin egen kolleksjon i samarbeid med Black Rat. Ikke minst ble de i fjor håndplukket til kleskjeden Topshop.

Flying Solo på sin side, kom til sommeren 2016 med Elisabeth Solomeina og Daniel Silverstain i spissen. Designkollektivet består av uavhengige designere og de har både butikk og showroom på Manhattan i New York. Ett år etter oppstarten har kollektivet fått omtale i store, internasjonale publikasjoner som WWD, Nylon, Harper’s Bazaar og Vogue – og nå har altså norske Black Rat blitt tatt inn i varmen hos kollektivet.

– Flying Solo går litt utenfor det tradisjonelle butikkonseptet. Det er et kollektiv av up-and-coming designere som driver denne luksuriøse butikken sammen. Det gir en større mulighet til å kjenne på markedet og teste ut varer, spesielt med tanke på at Black Rat er helt fersk i New York. Jeg er veldig spent på hvilke produkter det vil gå mest av, sier designer Siri Sveen Haaland til VIXEN.

Black Rat viste under New York Fashion Week i februar, og det var derfor Flying Solo ønsket å ta inn nordmennene. Black Rat får en egen avdeling i butikken, og designer og grunnlegger Siri Sveen Haaland vil selv være tilstede for oppsettet. Her vil kun håndlagde og unike plagg være tilgjengelig.

– Siden Flying Solo er en high-end-butikk kun for kvinner så vil jeg satse mest på noen unike favoritter i både unisex og for dame fra tidligere vinterkolleksjoner. Blant annet 4-5 plagg fra Rabinowitz-kolleksjonen. Flying Solo er en luksuriøs butikk, så de aller fleste produktene våre vil være produsert i et lite antall her i Oslo. Det er nok ikke vanlig å finne i New York. 

I fjor ble det kjent at Topshop i London hadde håndplukket Black Rat til å selges i Oxford-street. Det betyr derimot ikke at det blir de samme plaggene du kommer til å finne hos Flying Solo.

– Det er jo en ganske stor avstand mellom konseptene Topshop og Flying Solo, men det samme er det mellom Team Oslo-kolleksjonen som ble huket inn til Topshop og Rabinowitz til Flying Solo. Jeg elsker at jeg får teste ut så mye forskjellig og merker at jeg nærmer meg det jeg vil at Black Rat skal være. Det er alltid en risiko for at ting ikke slår an eller går under radaren, men så langt har jeg tatt en del riktige valg. Det føles veldig veldig bra. 

Black Rat vil være tilgjengelig hos Flying Solo 1. september under adressen 434 West Broadway på Manhattan. 

HYLLET AV VOGUE: Nå skal Black Rat-designer Siri Sveen Haaland innrede sin egen avdeling hos Flying Solo, som har fått skryt av alt fra Nylon til Vogue. Foto: Black Rat