Article on Black Rat in Vixen

Skjermbilde 2017-11-11 kl. 20.08.20.png

Read the article HERE

Tekst: Ida Elise Eide Einarsdóttir

– Jeg har jobba aktivt siste året med å bevege Black Rat bort fra det aller mest kommersielle sjiktet, forteller designer.

Det er vel knapt noen nyhet lenger at norsk mote gjør det stort i utlandet. Men det er like gøy hver gang. Black Rat fortsetter å imponere, og er nå inne på designbutikken Wolf & Bagder.

 

For fem år siden lanserte designer Siri Sveen Haaland Black Rat. Det som startet med to jakkemodeller ble raskt noe mye større, og en knapp måned etter lanseringen ble Black Rat kåret til Årets nykommer under Oslo Fashion Week og fikk egen visning under Oslo Trend. Siden har merket fått stor oppmerksomhet, og har blitt frontet i både norske og internasjonale motemagasiner og av artister som Madcon, Onkl P og Deathcrush. Sistnevnte lanserte også sin egen kolleksjon i samarbeid med Black Rat.

For to år siden ble merket håndplukket til Topshop

– Jeg svarte først nei, av en eller annen grunn. Kanskje jeg var litt redd for å bli mørbanket av janteloven eller noe, sa Sveen Haaland til VIXEN den gang.

– Men jeg skjønte fort at dette var en sjanse jeg ikke kunne la gå fra meg – samme hvor utfordrende det måtte bli. Etter en liten runde med presentasjoner av merket og klærne fikk jeg det bekreftet i forrige uke og har egentlig danset rundt i gatene siden det. At Topshop i Oxford Street blir butikk nummer to er helt surrealistisk. Jeg vet ikke om jeg tror på det enda.

Tidligere i år kom enda en god nyhet, nemlig at merket ble tatt inn i varmen i hos designerkollektivet Flying Solo i New York

– Det er jo en ganske stor avstand mellom konseptene Topshop og Flying Solo, men det samme er det mellom Team Oslo-kolleksjonen som ble huket inn til Topshop og Rabinowitz til Flying Solo. Jeg elsker at jeg får teste ut så mye forskjellig og merker at jeg nærmer meg det jeg vil at Black Rat skal være. Det er alltid en risiko for at ting ikke slår an eller går under radaren, men så langt har jeg tatt en del riktige valg. Det føles veldig veldig bra, sa Sveen Haaland til VIXEN.

Nå skal merket også inn hos designbutikken Wolf & Bagder på Dover Streeet i Mayfair i London i samme kvartal som blant andre Alexander McQueen, Victoria Beckham, Jimmy Choo og Christian Louboutin.

I tillegg til å henge på stativene i butikken i London vil Black Rat også være tilgjengelig i Wolf & Bagders nettbutikk.

– Jeg føler meg veldig privilegert som er blitt valgt inn i Mayfair-butikken til Wolf & Badger. Jeg har jobba aktivt siste året med å bevege Black Rat bort fra det aller mest kommersielle sjiktet til å selge litt mer unike varer. Jeg bearbeider så og si alle produktene personlig, som for eksempel håndmalte denim- og hettejakker. Det er deilig å få bekreftet at det funker. Denne uken har jeg gjort klar klær som skal inn i butikken. Det er ganske absurd å tenke på at mine håndmalte rotteklær skal inn i det selskapet der, sier Sveen Haaland til VIXEN. 

Designeren vil selv reise til London for å introdusere merket for den nye butikken som blir Black Rats andre butikk utenfor Norge.

Her hjemme selges merket på Just Fashion på House of Oslo og på Hevn i Torggata, på Flying Solo i New York og nå altså også Wolf & Bagder i London fra 7.november.

– Jeg reiser til London på søndag og skal møte butikkeieren på mandag. Salg er nok den delen av det å drive et klesmerke som jeg føler meg mest utilpass med, så det er helt herlig å ha noen profesjonelle som tar seg av det. Da får jeg også mer tid til den kreative utformingen. 

For tiden jobber hun også med en ny Black Rat-kolleksjon som blant annet skal presenteres under New York Fashion Week som en del av designerkollektivtet Flying Solos egen visning 9.februar 2018.

– Den nye kolleksjonen er den beste hittil. Inspirasjonsmaterialet er ganske omfattende, så jeg vil dele kolleksjonen i tre deler. Første del kommer i januar. Jeg vil fokusere på hvilken makt en uniform har utover den rollen som bæreren har blitt tildelt – som da blir brukt i institusjoner enten det er som ansatt eller innsatt, lege eller pasient, vekter eller fange, sterk eller svak. Det blir en kolleksjon som beveger seg mot haute couture-sjangeren. Håndverkerevnene mine vil få skinne litt i dette prosjektet.

Og visningen under moteuka i New York da?

– Det er veldig gøy å være klesdesigner i New York. Der er folk litt mer frisinnede og engasjerte i klesdesign. Kvaliteten og nivået på designerne i Flying Solo er også veldig høyt, så det gleder jeg meg veldig til å bli med på! Kolleksjonen vil også bli vist i Oslo i slutten av januar – i et helt nytt initiativ!